Инцидентът в Полша е просто опит да се провокира пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, заяви първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС.

"Важни са фактите и те все по-ясно показват, че Русия няма нищо общо с падането на ракетите на територията на Полша", заяви той в своя канал в "Телеграм". "Още един факт - незабавната истерия на киевския режим и призивите Русия да бъде наказана. Това беше възприето с готовност от вече отдавна обезумелите от русофобия поляци", заяви руският дипломат.

АП: По първоначални данни ракетата, ударила Полша, е изстреляна по руски залп от Украйна

Според Полянски полският инцидент несъмнено ще бъде в центъра на вниманието на днешното редовно заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпросите, свързани с Украйна. "Да се признае ролята на Украйна и Полша в тази крайно опасна провокация е нещо немислимо за бившите ни западни партньори. Но пренебрегването на фактите и хвърлянето на цялата вина върху Русия е нещо обичайно за тях. Те не забелязват и източника на продължаващите обстрели срещу Запорожката АЕЦ. Дори ми е интересно как ще се измъкнат този път!", заключи той.
 
 
БТА