Норма МакКорви е починала на 69-годишна възраст от сърдечна недостатъчност
Норма МакКорви е починала на 69-годишна възраст от сърдечна недостатъчност / Guliver/Getty Images
В Тексас в събота е починала Норма МакКорви, чиято битка със закона под псевдонима "Джейн Роу" доведе до решение на Върховния съд на САЩ, легализирало абортите през 1973 г., предаде АП.

Норма МакКорви е починала на 69-годишна възраст от сърдечна недостатъчност, съобщи журналистът Джошуа Прейгър - автор на книга за МакКорви, който е бил с нея и семейството й, когато е починала.

МакКорви е била на 22 години, безработна и бременна за трети път през 1969 г., когато поискала да направи аборт в Тексас, където процедурата била разрешена, само ако животът на майката е застрашен. Последвалият процес, известен като "Роу срещу Уейд", води до решение на Върховния съд на САЩ през 1973 г., легализиращо абортите. По това време Норма МакКорви вече била родила детето и го дала за осиновяване.
 

Guliver/Getty Images


Десетилетия по-късно МакКорви става евангелистка, след това - католичка, и се включва в движението за борба с абортите. Години след съдебния процес тя разкрива, че стои зад псевдонима "Джейн Роу" и твърди, че това да е част от решението, довело до легализирането на абортите, е най-голямата грешка в живота й, допълва ДПА.

Битката за репродуктивните права в САЩ продължава и днес между групи, които са против абортите, и такива, които подкрепят правото на избор и искат да защитят правото на жените да направят аборт, отбелязва ДПА.
БТА