Плевнелиев: Страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза
Плевнелиев: Страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза / БГНЕС, архив

Миграционната криза в Европейския съюз и последствията за региона са били акцент в разговора на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Словения Мирослав Церар в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Любляна, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Плевнелиев и премиерът Церар са били единодушни, че единственото възможно решение на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата, валидни за всички държави членки на Европейския съюз.

„България инвестира много средства и усилия и напълно спази правилата, валидни за Шенгенското пространство и предвидените в Регламента от Дъблин. Затова страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза", е посочил държавният глава.

Словенският премиер е оценил високо полицейското сътрудничество, постигнато между държавите в региона и изрази безусловна готовност на Словения при необходимост да сътрудничи на България за справяне с миграционния поток.

Росен Плевнелиев и Мирослав Церар са призовали за ускоряване на процеса по създаване на обща европейска защита на външните граници, която да предотврати бъдещи кризи и да възвърне усещането за сигурност у европейските граждани.

Европейският съюз трябва да покаже характер и да се придържа към фундаменталните си ценности, трябва да действа единно и ефективно, са посочили българският президент и словенският премиер.

Плевнелиев на официално посещение в Словения

В рамките на разговора е бил поставен фокус върху регионалното сътрудничество и интеграцията на Балканите в ЕС, като ключ към решаване на редица предизвикателства, свързани със сигурността и икономическия просперитет на региона.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев се е срещнал и със заместник-председателя на Държавния сбор (Парламента) на Словения Матяж Немец. Двамата са отчели необходимостта от засилване на комуникацията в сферата на сигурността между европейските държави. Президентът е потвърдил готовността на България да допринесе за свързаността и стабилността в региона. „Единственият начин да имаме мир на Балканите е всички заедно да вървим по пътя на европейската интеграция", е подчертал държавният глава.

Словения и България могат пълноценно да развиват сътрудничеството си и в областта на сигурността, дигиталната икономика и културата, е посочил още президентът Росен Плевнелиев.