/ iStock/Getty Images
Огромен пожар избухна на петролно находище в близост до популярни места за екотуризъм в североизточна Индия, след като изтичащ от две седмици газ се запали.

Течът от газовия кладенец в петролно находище, управлявано от държавната Oil India, започна в края на май в района на Тинсукия в щата Асам, а компанията заяви, че в края на миналата седмица газът все още тече "неконтролируемо".

В Индия наново отварят религиозните обекти, моловете и ресторантите

Експлозията във вторник изпрати ярко оранжеви пламъци и огромни, черни струи дим високо в небето, видими на 10 километра от нефтеното находище.

"Докато се извършваха операции по разчистване на мястото, кладенецът се запали", се казва в изявление на Oil India и се добавя, че пожарникар е получил "леки наранявания".

Около 200 инженери и работници, включително екип от експерти, пристигнали от Сингапур в понеделник, се опитват да спрат изтичането в рамките на четири седмици, добави компанията.

Селяните, избягали от района, казаха, че пет от домовете им са се запалили.

"Ситуацията е много лоша. Тя се разпространява. Знаех, че това ще се случи", заяви местният природозащитник Ниранта Гохен пред АФП по телефона.

Главният министър на Асам заяви, че пожарникари, полиция и армия се изпращат на мястото, което е на 500 километра източно от Гувахати, най-големият град на държавата.

Кладенецът е произвеждал 100 000 кубически метра газ на ден газ от дълбочина 3870 метра преди избухването през май, според Oil India.
БГНЕС