/ Gulliver, Getty Images
Индия наново отвори моловете, хотелите, ресторантите, както и храмовете и други религиозни места въпреки бързото покачване на новите случаи на заразени с коронавируса, предаде ДПА.

В инструкциите на вътрешното министерство за тази фаза от облекчаване на мерките има някои ограничения за посетителите на религиозни обекти, включително да не носят дарения, да няма хорове и всеки да носи свое молитвено килимче.

Вярващи с предпазни маски започнаха да се събират в популярните индийски храмове Хануман Гархи и Тирупати Венкантесвара. Те трябваше да ползват дезинфекциращ разтвор за ръце и да спазват физическа дистанция, показват телевизионни кадри.

Маймуни свиха кръвни проби с коронавирус в Индия (ВИДЕО)


Търговските центрове и ресторантите започнаха да работят в различни градове, включително столицата Делхи, но засега посещаемостта е ниска.

Маските и спазването на дистанция са задължителни и на всички обществени места, включително в ресторантите, а във фирмите е въведено гъвкаво работно време.

Отваряне на храмове, молове, офиси и ресторанти може да има само извън карантинирани зони, а обхватът на това отваряне се решава от властите на отделните щати.

Мумбай, където има най-много заразени с коронавируса в Индия, реши да позволи на фирмите и магазините да отворят, но остави затворени храмовете и моловете.

Индия въведе строга карантина на 25 март, но от миналия месец постепенно разхлабва ограниченията.

През последните дни Индия съобщава за по близо 10 000 нови заразени с Ковид-19 на ден. Към днешна дата общият брой заразени в страната е 256 611, в това число 7200 починали.
БТА