Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск отслужи днес в самота молитвено богослужение на празния ватикански площад "Свети Петър" и се помоли за спиране на пандемията от новия коронавирус, предадоха Ройтерс и ДПА.

Светият отец призова хората по света да възприемат кризата като изпитание за тяхната солидарност и напомняне за основополагащите ценности.

"Непрогледна тъмнина се спусна над нашите площади, улици и градове. Тя превзе нашия живот, изпълвайки всичко с оглушителна тишина и тежка празнота, която спира всичко, преминавайки покрай нас. Уплашени и изгубени сме", каза Франциск от стъпалата на базиликата "Свети Петър" по време на благословията "Урби ет орби" (Към града и към света), която отправя само два пъти в година.

Папата дарява 30 респиратора за най-засегнатите от коронавируса региони

Римокатолическата църква нарече богослужението "Извънредна молитва по време на епидемия". То се състоя в момент, когато италианските власти съобщиха, че броят на смъртните случаи в Италия вече е над 9000.

"Осъзнахме, че сме в една лодка, всички сме уязвими и объркани, но в същото време сме важни и потребни" един на друг, каза папата. Светият отец похвали усилията на лекарите, медицинските сестри, служителите в супермаркетите, чистачите, на хората, които се грижат за други, на работещите в сферата на транспорта, полицаите и доброволците и подчерта, че те, а не богатите и известните са тези, които творят решаващите събития на нашето време.

"Всемогъщи Боже, виж нашите страдания, спаси децата си и всели надежда в сърцата ни, защото знаем, че ти си сред нас", каза папата по време на молитвата, която бе излъчвана на живо на сайта на Ватикана и от няколко телевизии.
БТА