Папа Франциск пристигна в Мадагаскар, втори етап от визитата му в Африка, съобщи ДПА.
Светият отец кацна днес следобед в столицата Антананариво и бе посрещнат от президента Андри Раджоелина на летището. Той планира да се срещне с епископи и с представители на гражданското общество от югоизточната африканска островна държава.
Фокус на посещенията му в Мозамбик, Мадагаскар и Мавриций са проблеми като климатичните промени, бедността, конфликтите и корупцията.

Около 35% от 26-милионното население на Мадагаскар са католици.

Преди да поеме към Мадагаскар той беше в Мозамбик, където се обяви против отмъщението в проповед на препълнен стадион в столицата Мапуто, предаде Франс прес.

Папа Франциск пристигна на посещение в Мозамбик (СНИМКИ)

"Не може да се мисли за бъдещето, да се изгражда нация, общество, опиращо се на "равнопоставеността" на насилието, заяви папата пред присъстващите, които според организаторите са били 60 000 души.

Изразявайки се на португалски, аржентинският папа заяви, че не бива никога да се следва древният закон "око за око, зъб за зъб".

Папа Франциск: Пазете цивилните от войната

"Никое семейство, никоя група съседи, никой етнос и още по-малко никоя държава нямат бъдеще, ако двигателят, който ги свързва, се състои от отмъщение и омраза. "Равнопоставеността" на насилието винаги е безкрайна спирала и цената й е много висока. Имате право на мир!", заяви папата.

Той също така посъветва мозамбикците да се пазят от всички в страната и извън нея, които искат да използват в свой личен интерес природните богатства на Мозамбик. "Тъжно е, когато това се случва между братя от една и съща страна", коментира Франциск.

"Мозамбик е страна с големи природни и културни богатства, но парадоксално голям брой от жителите й живеят под прага на бедността", отбеляза папата, цитиран от Ройтерс.

Папа Франциск заседна в асансьор, закъсня за молитва

По данни на Световната програма на ООН за прехраната 80% от 30-милионното население на Мозамбик нямат пари да се нахранят подходящо.

Мозамбик е в най-долната четвърт от класацията на "Трансперънси интернешънъл" за възприемането на корупцията. Държавата е и една от най-засегнатите от епидемията от СПИН страни в света.

Преди проповедта си на стадиона папата посети болница за лечение на заразени с ХИВ майки и деца, която се управлява от католическа благотворителна организация, предаде Асошиейтед прес.
БТА