Папа Франциск
Папа Франциск / Gulliver/Getty Images
Папа Франциск пристигна на посещение в Мозамбик в обиколка, която включва и визити в Мадагаскар и на остров Мавриций, предаде Асошиейтед прес.
 


На пистата на международното летище в Мапуто 82-годишният Франциск бе посрещнат от президента Филипе Ниюси.
 


Много вярващи се събраха на летището в опит за зърнат Светия отец, преди да се качи в колата, за да отпътува към центъра на града. Те скандираха "Да живее нашият папа Франциск". В самолета на път за Мозамбик Светият отец заяви, че за него е чест да бъде критикуван от консервативното дясно крило на Католическата църква на САЩ и подкрепящи го медии, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск заседна в асансьор, закъсня за молитва

Критиките към папата касаят въпроси от богословието до глобалното затопляне и включват благосклонното му отношение към мигрантите и Китай, осъждането му на пазарния капитализъм, безпокойството му за околната среда и облекчаването на църковните правила за смъртното наказание и разведените католици. Някои критици дори обвиниха Франциск, че е еретик и призоваха за оставката му.

Папа Франциск: Пазете цивилните от войната

Папата коментира този въпрос по време на полета в разговор с френския журналист Никола Сенез, автор на нова книга със заглавие "Как Америка иска да смени папата". В нея Сенез описва мрежа от консервативни коментатори, политици, богослови и църковни служители, които критикуват Франциск и чрез добре финансирани католически медии и фондации агитират за следващ папа да бъде избран консервативен и спазващ църковната догма свещеник.
 


"За мен е чест американците да отправят нападки към мен", каза папата на Сенез при обсъждане на книгата му. Франциск посочи, че още не я чел, тъй като сътрудниците му не са я намерили, но намекна, че е чувал за нея от италиански вестници.

По-късно говорителят на Ватикана Матео Бруни направи изявление в опит да разясни думите на папата.

"Папата говореше в неофициален контекст, в който искаше да каже, че винаги смята критиките за чест, особено когато идват от авторитетни мислители, в случая представители на важна страна", каза той.
БТА