Папа Франциск отправи призив към хората да не се доверяват на идеологиите, защото те винаги водят до диктатури, предаде думите му Франс прес.

"Идеологиите свършват зле. Вижте какво стана с идеологиите от миналия век - превърнаха се в диктатури", каза папата в парагвайската столица Асунсион.
Франциск призова предприемачите, политиците и икономистите "да не се поддават на идолопоклонническия икономически модел, който пренася в жертва човешки животи в името на парите. Икономическото развитие трябва да има човешки облик".

"Ясно е, че за една страна икономическият растеж и създаването на богатство са много необходими неща. Те обаче трябва да достигат до всички граждани без изключения и не в полза на някое малцинство", каза папата под аплодисментите на 5000 души.

"Боготворенето на Златния телец намери нова и безмилостна версия във фетишизма към парите и в диктатурата на икономиката без лице", допълни бившият архиепископ на Буенос Айрес.

Накрая той каза, че корупцията е "гангрената на народа", зло, от което страда и 7-милионното население на Парагвай, едно от най-бедните на континента.
Парагвай е третата и последна спирка от южноамериканската обиколка на папа Франциск, който посети преди това Еквадор и Боливия.

Източник: БТА