Най-малко три жени и четири деца бяха убити в четвъртък при ракетна атака от Пакистан срещу югоизточната граница на Иран, съобщиха иранските държавни медии.

„Пакистан атакува иранско гранично село с ракети“, каза държавната телевизия, цитирайки Алиреза Мархамати, заместник-губернатор на иранската провинция Систан-Белуджистан. "Три жени и четири деца бяха убити при този инцидент. Всички те не са граждани на Иран", добави той.

БТА

Нападението беше насочено към село близо до град Сараван, на границата с Пакистан, отбеляза той. Иранската информационна агенция Mehr по-рано съобщи за "атаки с дронове и ракети" в размирния регион, като каза, че "няколко" души са били ранени.

Ракетният удар беше извършен два дни, след като Иран извърши удари срещу "терористични" цели в Пакистан, при които загинаха най-малко две деца. В сряда външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан каза, че Техеран е набелязал "иранска терористична група" в Пакистан. Той каза, че ударите са в отговор на смъртоносни атаки в югоизточната част на Иран от джихадистката група „Джейш ал Адл“, създадена през 2012 г. и включена в черния списък от Техеран като "терористична" организация.

Джихадисти убиха 11 ирански полицаи

„Нито един от гражданите на приятелската и братска страна Пакистан не е бил обект на ирански ракети и дронове“, каза Аболаян.

Пакистан в сряда осъди ударите близо до общата граница на двете страни, отзова своя посланик от Иран и блокира пратеника на Техеран да се върне в Исламабад.

БТА

На 10 януари „Джейш ал-Адл“ пое отговорност за атака срещу полицейски участък в югоизточния град Раск, при която беше убит един полицай. Групата е извършила подобно нападение през декември, убивайки 11 полицаи. В сряда групата каза, че е убила член на мощния Корпус на гвардейците на ислямската революция на Иран.

БТА

БГНЕС