Иран ще зазида границата си с Пакистан и Афганистан до 2015 г.
Иран ще зазида границата си с Пакистан и Афганистан до 2015 г. / снимка: Reuters

До 2015 г. Иран ще завърши изграждането на "стена", затваряща границите му с Афганистан и с Пакистан, за да попречи на трафика на дрога, контрабандата и проникването на въоръжени групи. Това пише правителственият всекидневник "Иран Дейли", като цитира началника на полицията генерал Есмаил Ахмади Мокадам.

90% от източните граници на Иран вече са затворен, а 10-те оставащи процента в района на Сараван - границата с Пакистан, югоизточно от Индия, ще бъдат затворени до три години, казва генералът. Според него границата ще е затворена дори и за пешеходците.

В началото на 90-те години Иран започна изграждането на "стена" с цел да прегради херметически близо 1800-те километра граници с Пакистан и Афганистан и така да се опита да постави под контрол трафика на дрога, контрабандата и преминаването на бунтовници и бандити, които поддържат обстановка на постоянна несигурност в граничните райони. Тази стена - понякога представляваща просто железни решетки и бодлива тел - в продължение на километри е подсилена от насипи, ровове, канали и циментови стени.

По официални данни близо 3700 служители на силите на реда са убити за 30 години в стълкновения по източните граници на Иран с трафиканти и въоръжени банди, често притежаващи тежки оръжия. Въпреки това Иран си остава един от главните пътища за прехвърляне на дрогата от Афганистан - произвеждащ 90% от опиума в света според ООН - към Близкия изток и Европа.

От март 2010 г. до март 2011 г. Иран е заловил 420 тона наркотици, които представляват 80% от опиума и 40% от хероина, залавян по света, потвърждават цифрите, изнесени от ООН.

Въоръжени сунитски групи също редовно преминават през границата с Пакистан в Систан-Белуджистан и допринасят за хроничната несигурност в тази провинция с многобройно сунитско население, допълва БГНЕС.

Техеран обвинява по-специално американските и пакистанските разузнавателни служби, че подкрепят сунитската екстремистка групировка "Джундала", която пое отговорност за десетки атентати със стотици убити за последните десет години.