/ Istock
Най-малко 11 ирански полицаи са били убити при нападение срещу полицейски участък в югоизточната провинция Систан-Балучистан, обявено от джихадисти, предаде АФП.

"При терористичното нападение срещу полицейското управление в град Раск бяха убити 11 полицаи, а други бяха ранени", заяви Алиреза Мархамати, заместник-губернатор на провинцията.

При последвалата престрелка със силите за сигурност са били убити и няколко нападатели.

Нападението, извършено около полунощ, е едно от най-смъртоносните от години насам в региона, разположен близо до границата на Иран с Афганистан и Пакистан.

За нападението се обявява сунитската джихадистка групировка "Джаиш ал-Адл" (Армия на справедливостта). Групировката е създадена през 2012 г. и е включена в черния списък на Иран като "терористична" група.

В размириците в бедната провинция Систан-Балучистан, която граничи и с Афганистан, участват банди за контрабанда на наркотици, бунтовници от малцинството белучи и мюсюлмански сунитски екстремисти.

Подобни нападения е имало и преди, включително на 23 юли, когато четирима полицаи бяха убити по време на патрулиране.

Това стана две седмици след като други двама служители на реда и четирима нападатели бяха убити при престрелка в провинцията, за която отговорност пое групировката "Джаиш ал-Адл".

През май петима ирански граничари загинаха при сблъсъци с въоръжена група в Сараван, югоизточно от Захедан, столицата на провинция Систан-Балучистан.

Държавните медии тогава съобщиха, че нападението е извършено от "терористична група, която се е опитвала да проникне в страната", но чиито членове "са избягали от мястото на инцидента, след като са получили наранявания".
БГНЕС