/ Guliver/Getty Images
Япония поиска едногодишно отлагане на Игрите в Токио 2020 заради глобалната пандемия от коронавирус и Международният олимпийски комитет се е съгласил, обяви премиерът на страната Шиндзо Абе.

“Предложих отлагането на Олимпиадата в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%”, каза министър-председателят пред журналисти.

Новината бе потвърдена и от МОК. Решението ще бъде огромен удар по амбициите на японската столица, която бе засипана с похвали по отношение на организацията си. Всички спортни съоръжения за Олимпиадата бяха завършени, а интересът към форума бе голям.

Олимпийските игри, които са ставали свидетел на бойкоти, терористични атаки и протести, но се провеждат неизменно на всеки четири години от 1948-а насам, ще бъдат най-голямото спортно събитие, станало жертва на вируса, който уби хиляди души по света и блокира спорта.

МОК бе под огромен натиск в последните дни да отложи Игрите, насрочени за 24 юли-9 август, като 1.7 млрд. души са по домовете си в опит да спрат разпространението на COVID-19.

Подготовката на атлетите за Олимпиадата бе нарушена, като много от тях изразиха опасенията си, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието. В резултат на заразата редица олимпийски квалификации бяха отложени, а международните пътувания – ограничени.

В неделя, МОК заяви, че ще вземе окончателно решение за това дали Игрите ще се проведат “в рамките на следващите четири седмици”.

Но след като последователно Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои отбори, а Американският олимпийски комитет и Световната лекоатлетическа федерация се присъединиха към тях с призиви за отлагане, съдбата на Игрите в Токио бе предрешена.

Столицата на Япония бе похарчила около 12.6 млрд. долара за провеждане на Олимпиадата, според последния ѝ бюджет, като според експертите отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план.

Освен това отлагането ще бъде и голям удар за спонсори и големи телевизионни компании, които разчитат на събитието, провеждащо се на всеки четири години, за големи приходи.

Това не е първият път, в който Токио е лишена от провеждане на Игрите в насрочените дати – Япония трябваше да бъде първата азиатска страна-домакин на Игрите през 1940, но се оттегли поради международен натиск заради войната си с Китай.

Олимпийските игри никога не са били отлагани в своята 124-годишна модерна история, въпреки че бяха отменяни на три пъти – през 1916, 1940 и 1944 по време на двете Световни войни. Конфликтите, по време на Студената война, повлияха на Игрите в Москва през 1980 и Лос Анджелис четири години по-късно.

Параолимпийските игри също бяха отложени. Очаква се Игрите в Токио, които ще останат Токио 2020, да се проведат през лятото на 2021.
БГНЕС