/ БТА
Американското списание "Тайм" обяви президента Володимир Зеленски за "Личност на годината“
През годината Украйна спечели редица високи международни отличия. Американското списание "Тайм" обяви президента Володимир Зеленски за "Личност на годината“, ЕС присъди наградата "Сахаров“ на украинския народ, украинска математичка спечели Филдсовия медал, украинската група "Оркестър Калуш" спечели "Евровизия", оперните театри в Лвов и Одеса получиха най-престижното международно отличие за оперно изкуство, а кметът на Париж провъзгласи Киев за "почетен гражданин“ на френската столица. 

На практика Украйна получи някои от най-престижните международни награди в почти всички сфери на човешката дейност – науката, културата и спорта, както и множество отличия за мир.

Следва кратък списък с част от наградите, които Украйна спечели тази година, докато се бори да победи във войната с Русия. 

Украинската организация "Център за граждански свободи" подели тазгодишната Нобелова награда за мир с беларуския правозащитник Алес Беляцки, който се намира в затвора, и с руските правозащитници "Мемориал".
 
Европейският парламент присъди на украинския народ наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2022 г.

Комитетът по подбора на Парламентарната асамблея на НАТО присъди втората годишна награда "Жени за мир и сигурност" на Олга Стефанишина, заместник министър-председател на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция.  

Първата дама на Украйна Олена Зеленска и украинските жени получиха наградата "Хилари Родъм Клинтън", която се връчва ежегодно от Института за жените, мира и сигурността в Джорджтаун, САЩ, за изключително лидерство в признаването на важната роля на жените за създаването на по-мирен и сигурен свят.
Зеленска и украинският народ бяха удостоени и с полската награда "Рицар на свободата“.

Американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" удостои с наградата "Марк Палмър" за 2022 г. първия заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова.

Украинските дами имаха и силно представяне в математиката. В края на февруари, само няколко седмици след началото на руската инвазия, Марина Вязовска стана един от тазгодишните лауреати на "Медала на Филдс" - най-високото отличие за математик, което се присъжда веднъж на четири години. Вязовска стана едва втората жена, която получава престижната награда от учредяването ѝ през 1936 година. 

Журито на "Пулицър" присъди специална награда на журналистите от Украйна "за тяхната смелост, издръжливост и отдаденост на истинското отразяване по време на безмилостното нахлуване на Владимир Путин в страната им и пропагандната му война в Русия“. 

Financial Times обяви Зеленски за личност на годината

Украинският автор, преводач и музикант Сергий Жадан получи тазгодишната Награда за мир на Франкфуртския панаир на книгата.

Журналистът и писател Мстислав Чернов и фотожурналистът Евгений Малолетка от Украйна са тазгодишните лауреати на Наградата Дойче веле за свобода на словото.

Украинската атлетическа асоциация получи тазгодишната Награда на президента в рамките на Световните награди за лека атлетика.

Украинският президент Володимир Зеленски пък беше удостоен с "Медала на свободата" – престижна награда на американския Национален конституционен център, който му беше донесен в Киев на крака от сенаторите Крис Кунс и Роб Портман.

"Тази награда наистина показва как и за какво се бори украинският народ. Свободата е основната дума за нас и това, което наистина обединява всички украинци“, сподели вълнението си украинският държавен глава в изявление, публикувано на официалния му сайт. 

Неправителствената организация "Робърт Ф. Кенеди за правата на човека" обяви, че Володимир Зеленски получава тазгодишната награда "Зрънце надежда" като "признание за неговото смело и вдъхновяващо лидерство пред лицето на безмилостната агресия".

Британското правителство също оказа голяма чест на Зеленски, след като се съгласи да изпълни желанието му да произнесе реч в Камарата на общините. 

"Вчера беше исторически ден: президентът Володимир Зеленски не беше просто първият чуждестранен лидер, който прави обръщение пред Камарата на общините, но също така и първият, който го направи, облечен в тениска“, написа в. "Дейли телеграф" ден след речта чрез видеоконферентна връзка на 8 март.

Зеленски произнесе вълнуващи речи и на церемониите по връчване на наградите "Грами", "Златна палма" и "Златен лъв". 

Той не направи видеообръщение по време на церемонията за връчване на наградите БАФТА, но журито не остана безразлично към агресията на Кремъл и призът за документално кино грабна сп. "Икономист" с първия си пълнометражен филм "Безстрашни: жените, които се борят с Путин".

Шон Пен даде на Зеленски един от своите "Оскари", като украинският президент обеща, че ще пази ценната статуетка, докато спечели войната с Русия.
БТА