Турция продължава да полага усилия за разрешаване на продължаващата руско-украинска война, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган и добави, че за тази цел скоро ще проведе разговори с колегите си от двете страни на конфликта.

"За да разрешим тази криза, в неделя ще имам разговори с (руския президент Владимир) Путин. По същия начин ще имам такива и с (украинския президент Володимир) Зеленски", заяви Ердоган пред откриващия се днес Световния форум на TRT в Истанбул.

Президентът Радев пристигна в Турция за срещата с Ердоган

Държавният глава заяви, че Турция иска да укрепи още повече сделката за зърнения коридор, за чието създаване помогна това лято", и по думите на Путин, да изпрати (зърно) по този коридор в слаборазвитите страни".

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул знаково споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян през февруари поради войната на Русия срещу Украйна.

Няколко дни преди планираното изтичане на срока на действие на емблематичната сделка за зърно тя беше удължена с още 120 дни, считано от 19 ноември.

"Въпреки че истанбулският процес изглежда прекъснат от развитието на събитията на терен, той все още остава идеалната основа за преговори за постигане на траен мир", заяви турският лидер.

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона зърнения коридор и двустранните отношения

От самото начало на кризата Турция провежда интензивна дипломация, водена от принципа, че във войната няма да има победители, каза още Ердоган и добави, че Анкара е пионер в мирната дипломация, която ще даде пример на света.

"Докато твърдо защитавахме териториалната цялост на Украйна, ние се противопоставихме на подхранването на напрежението в региона с ирационална политика спрямо Русия", допълни той.
БГНЕС