Паоло Макиарини
Паоло Макиарини / БТА
Шведски апелативен съд осъди италианския хирург Паоло Макиарини по обвинения в престъпление по служба за това, че е имплантирал изкуствени трахеи на трима пациенти, които по-късно са починали, като го осъди на две години и половина затвор, предаде Ройтерс.

Бившият хирург в университетската болница "Каролинска", свързана с института, който присъжда Нобеловата награда за медицина, е обвинен за извършената през 2011-2012 г. експериментална процедура.

Миналата година съд от по-долна инстанция призна Макиарини за невинен по обвиненията в нападение с утежняващи вината обстоятелства при трите смъртни случая и за виновен по обвиненията за причиняване на тежка телесна повреда в четвърти случай, като постанови условна присъда.

Отменяйки трите оправдателни присъди, шведският апелативен съд посочи в изявление, че "не оспорва факта, че хирургът се е надявал методът му да проработи", но е установил, че Макиарини е "действал с престъпно намерение".

"Разследването показва, че той е осъзнавал риска от това процедурите да причинят на пациентите физически наранявания и страдания, както и че е бил безразличен към разбирането за тези рискове", се казва в съдебното решение.

През 2016 г. шведското правителство освободи от длъжност управителния съвет на института "Каролинска", след като разследване установи, че той е проявил небрежност при наемането на Макиарини и даването на разрешение той да оперира пациенти.
Светослав Танчев/БТА