/ Gulliver/Getty Images
Атомни физици взеха решение да не преместват стрелките на символичния Часовник на Страшния съд и те да останат на 100 секунди до настъпването на "ядрената нощ", предаде ТАСС.

Решението обяви Рейчъл Бронсън на видеоконференция във Вашингтон. Тя е президент на авторитетното американско списание "Бюлетин на атомните физици", на чиято корица за пръв път се появява смразяващият часовник през 1947 година.

Часовникът на Страшния съд остава на 100 сек. до „ядрената нощ“

Бронсън припомни, че специалистите всяка година вземат решение за позицията на стрелките на Часовника на Страшния съд, за да отговорят на въпроса дали светът е в по-голяма или по-малка опасност в момента.

Часовникът на Страшния съд отразява степента, до която човечеството е уязвимо за катастрофи от изменението на климата, ядрените оръжия и разрушителните технологии в други области. Според нея учените "сметнали, че светът не е по-безопасен, отколкото беше преди година, и затова решили да настроят отново стрелката на Часовника на Страшния съд на 100 секунди преди полунощ".

Както се отбелязва в изявление, публикувано на сайта на списанието, "това решение по никакъв начин не означава, че международната сигурност се е стабилизирала". Според авторите това, напротив, означава, че светът е "замръзнал в изключително опасна ситуация".

Часовникът на Страшния съд с 20 секунди по-близо до Апокалипсиса

"През 2019 г. го нарекохме нова аномалия и тя за съжаление продължава", подчертават те.
БТА