/ / iStock/Getty Images
100 секунди преди полунощ. Това вече показва Часовникът на Страшния съд - символът, който издателите на Бюлетина на ядрените учени, използват в началото на всяка година, за да илюстрират колко според тях сме близо до глобална катастрофа.

Тази година часовникът беше преместен с 20 секунди по-близо до Апокалипсиса, защото според учените светът е в продължаващо състояние на „анормалност“. Сред причините са ядрената програма на Иран, забавянето в подготовката на нов договор СТАРТ между Съединените щати и Русия, липсата на политическа воля за справяне с климатичната криза и навлизането на изкуствения интелект в оръжейната промишленост.

„Физиците говорят за състоянието на нестабилно равновесие, в което съвсем лек натиск може да лиши системата от баланс. Военните вече са под огромно напрежение. Системата е сложна, контролирана от компютри и изключително свързана. Това е система с високо напрежение, в която една малка грешка някъде по света, за да започне война, която да ескалира катастрофално“, заяви Робърт Латиф от Борда по науката и сигурността към Бюлетина на ядрените учени. 

100 секунди до Апокалипсиса означава по-голяма заплаха за света дори от досегашния пик през 1953 година, когато в разгара на Студената война СССР и САЩ тестваха водородните си бомби.