Александър Лукашенко
Александър Лукашенко / Gulliver/Getty Images, архив
Основният съперник на беларуския президент Александър Лукашенко е задържан за разпит, при репресии срещу опоненти преди изборите за държавен глава на 9 август, заявиха днес адвокатите на задържания кандидат, цитирани от Ройтерс.

Виктор Бабарико е смятан от мнозина за основния съперник на Лукашенко. По думите на адвокатите му той е отведен за разпит от полицията. Държавната телевизия съобщи, че Бабарико е разпитван, но не цитира източник.

"Според наличната информация колата му е била спряна и е бил отведен, както се изразяват те, за разговор", заяви пред репортери адвокатът Александър Пилченко. "По същество това си е задържане", добави той.

Лукашенко: Няма да допуснем революция

На адвокатите на Бабарико не е било позволено да влязат в сградата, в която е отведен, и не са уведомени какъв е правният му статут, казаха те.

"Това е крещящо нарушение на конституционното право на защита", каза единият от адвокатите, Дмитрий Лоевски.

Предизборният екип на Бабарико съобщи, че властите претърсват дома на кандидат-президента.

Бабарико е бивш директор на местното подразделение на руската "Газпромбанк", чиито офиси бяха обискирани по-рано този месец по дело за укриване на данъци и пране на пари. На "Белгазпромбанк" временно беше назначен синдик, а 15 нейни служители бяха задържани.

Лукашенко подписа споразумение за облекчен визов режим между ЕС и Беларус


Засега не е открит за коментар представител на правителствената служба за финансови разследвания.

Тази седмица друг кандидат на изборите обяви, че ще продължи с кампанията си, въпреки че са ѝ били отправени заплахи да й бъдат отнети децата.

Светлана Тихановская реши да се кандидатира, след като съпругът ѝ, противопоставящ се на Лукашенко блогър, беше арестуван миналия месец по обвинение, че поставя под заплаха обществения ред.
БТА