Александър Лукашенко
Александър Лукашенко / БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа споразумение с ЕС за облекчен визов режим и за реадмисия, съобщи РИА Новости. Документите са публикувани на официалната интернет-страница на президентската администрация.

По-рано Минск и Брюксел подписаха пакет от споразумения за облекчен визов режим и за реадмисия на лица, пребиваващи на тяхна територия без разрешение. Консултации по проектите се водят от 2014 г.

От Европейската комисия заявиха, че споразуменията може да влязат в сила от юни 2020 г.

СЗО: Епидемията от коронавирус в Беларус се разраства бързо


В началото на април долната палата на беларуския парламент ратифицира приоритетно двата документа, а горната палата ги одобри. За да бъдат изпълнени вътрешнодържавните процедури, споразуменията трябваше да бъдат подписани и от президента.

Споразумението за облекчен визов режим предвижда намаляване сумата за издаване на визи от 60 на 35 евро, като разрешеният срок за пребиваване се увеличава двойно – до 180 дни в годината. Очаква се, че след влизането на споразумението в сила държавите от ЕС ще издават повече дългосрочни визи за гражданите на Беларус.

Президентът на Беларус поиска от СЗО да направи оценка на ситуацията с коронавируса в страната

Законът за реадмисия предвижда страните да приемат обратно на своя територия собствените си граждани, граждани на трети държави и лица без гражданство, които не отговарят или са престанали да отговарят на критериите за легално пребиваване на територията на другата страна.

Предстои документите да бъдат утвърдени от Европарламента, след което Съветът на ЕС ще може да приключи официално с ратификацията им. Очаква се, че споразуменията ще започнат да действат от първия ден на втория месец след взаимното уведомяване за завършилите процедури по ратификацията им.
БГНЕС