/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация предупреди Беларус, че епидемията от коронавирус се "бързо се разраства", което е знак, че мекият подход на страната за ограничаване на разпространението на вируса не работи, съобщи АФП.

СЗО: Рано за охлабване на мерките в Европа

По време на мисия в страната с население 9.5 милиона души, една от малкото в Европа без задължителни мерки и блокади, д-р Патрик О'Конър от европейския офис на СЗО заяви, че има "доказателства за бързо увеличаване на случаите" в Беларус.

„Броят на случаите се удвоява за всеки два до три дни, което показва началото на предаване в общността“, каза той по време на пресконференция в Минск, предупреждавайки, че ситуацията „налага нови мерки“.

Беларус в събота отчете 2226 случая на инфекция и 23 смъртни случая. Министърът на здравеопазването в страната каза, че стотици от тези случаи на заразени са здравни работници.

Президентът на Беларус поиска от СЗО да направи оценка на ситуацията с коронавируса в страната

"Лабораторните тестове потвърждават, че 301 здравни работници са били заразени"
, заяви министър Владимир Караник на съвместната конференция. О'Конър каза, че Беларус "не се е съсредоточил" върху предотвратяването на свързаното със здравеопазването предаване, макар че похвали усилията за възстановяване на индустрията в частния сектор за вътрешно производство на защитни средства за медици.

Той каза, че СЗО препоръчва засилени "мерки за изолация", особено отлагане на масови събирания и спортни събития. Беларус привлече вниманието, като продължи да организира футболни мачове - единствената страна в Европа, която го прави. Министър Караник каза в събота, че не зависи от здравното министерство да спре първенството.

Президентът Александър Лукашенко преди това даде приоритет на икономиката пред карантината, заявявайки, че страната не може да си позволи такава блокада. 
БГНЕС