Александър Лукашенко
Александър Лукашенко / Gulliver/Getty Images, архив
Беларуският президент Александър Лукашенко обеща, че властите в неговата страна никога няма да позволят да се стигне до революция, докато той управлява, предаде ДПА.
"Никога няма да разрешим дестабилизация на ситуацията в нашата страна", подчерта Лукашенко пред председателя на съвета за национална сигурност според официален протокол от срещата.

Лукашенко се бори да бъде преизбран за шести мандат на президентските избори, които са насрочени за 9 август. Беларус, с население от 9,5 милиона души, намираща се между Русия и Полша, отмени ограничението за брой на президентските мандати с референдум през 2004 г., когато Лукашенко се подготвяше за третия си мандат, припомня ДПА.

Лукашенко: В Беларус жертвите на COVID-19 са 5 пъти по-малко от починалите от алкохолно отравяне

Президентът заяви, че не би немислимо поддръжници на опозицията да се опитват да свалят неговото правителство, както се случи през последните години в Армения и Украйна. Имайки предвид арменския премиер Никол Пашинян и украинския президент Володимир Зеленски, Лукашенко отбеляза, че в Беларус няма опозиционни политици от такава величина.

"Ние нямаме Пашиняновци и Зеленски", заяви беларуският президент. "Запознах се с тях. Те са талантливи хора".

Беларус е бомба със закъснител, заложена в Европа

Пашинян дойде на власт с протестно движение преди две години. Зеленски беше избран миналата година, половин десетилетие след протестите в Украйна, довели до сваляне на тогавашния проруски президент.

Независими беларуски медии съобщиха през уикенда, че при политически протести в страната са били задържани десетки хора, отбелязва ДПА.
БТА