/ Istock/GettyImages
Доналд Тръмп се опитва да прехвърли отговорността
Беларус е демократична и здравна заплаха за Европа, пише френският в. "Либерасион". Тя е последната страна в Европа, където все още работи КГБ и се прилага смъртното наказание, и последната, която се отнася към пандемията, предизвиквана от коронавируса, сякаш не се случва нищо особено.

В ситуация на пандемия страната остава бомба със закъснител, заложена в Европа. Барове, училища, ресторанти, нощни клубове, търговски центрове и стадиони продължават да работят въпреки графитите по стените им, които призовават за едно и също: "изолация". Президентът Александър Лукашенко обаче не е променил своята стратегия да отрича съществуването на проблем, отбелязва френското издание, като напомня, че той каза по телевизията, че става дума за "сезонна епидемия" и заяви: "По-добре да умрете изправени, отколкото да живеете на колене".

Един 99-годишен ветеран от армията събра дарения на стойност 10 милиона лири за британската Национална здравна система, пише британският в. "Ивнинг стандард". С цел набиране на средства той заяви, че ще направи 100 обиколки на градината си (разстояние от 25 м), преди да навърши 100 години на 30 април. Министърът на здравеопазването Мат Хенкок го нарече "вдъхновение за всички" на вчерашната си пресконференция, припомня британското издание.

Решението на Доналд Тръмп да спре американското финансиране за Световната здравна организация (СЗО) е опит за прехвърляне на отговорността за катастрофалния му провал да защити своята страна, въпреки получените предупреждения, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Един от критиците определя решението му като "престъпление срещу човечеството, отбелязва британското издание, като посочва, че СЗО вече работи с последни средства. Сега обаче тя получава дестабилизиращ удар в момент, когато се бори с пандемия, отнела живота на 125 000 души, заразила 2 милиона и засегнала живота на много повече.

Американският президент обвини СЗО, че е прикрила и предприела неподходящи действия за борба с пандемията и е омаловажила появата ѝ. Но организацията обяви коронавируса за заплаха за общественото здраве на 30 януари. Тръмп обяви извънредно положение едва на 13 март, припомня в. "Гардиън", като посочва, че до момента са починали 25 000 американци.

Нападките на Тръмп пасват на неговата неприязън към многонационалните организации и нередките му атаки срещу Китай. През януари той похвали упоритата работа на Пекин и неговата прозрачност по въпросите, свързани с коронавируса. Тази седмица Тръмп вече обвини СЗО в пристрастия към Китай. Отдръпването на САЩ обаче със сигурност ще засили китайското влияние в организацията, отбелязва британското издание.

Решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО по време на пандемия шокира мнозина, дори сред тези, които отправяха критики към реакцията ѝ на пандемията. За мнозина това е опит да отвлече вниманието от собствените си възхвали за СЗО и Китай, които отправи в началото на епидемията. Но той не е единственият недоволен от реакцията на организацията на появата на коронавируса, подчертава в. "Вашингтон пост".

В началото на кризата СЗО препредаваше получените от Китай данни и твърдения, без да споменава, че те може да са неточни. Организацията не обърна бързо внимание на риска от предаване на заразата от човек на човек, с обявяването на заплаха за общественото здраве и с използването на термина "пандемия".

Бедни плячкосват магазини за храни и алкохол в Южна Африка

Неотдавна японският вицепремиер Таро Асо заяви, че тя би трябвало да бъде преименувана на КЗО, "Китайската здравна организация", припомня американското издание. Проблемът отчасти е в очакванията. Базираната в Женева здравна организация се справя добре с множество задачи, но не е особено добре подготвена да ръководи световните усилия за борба с пандемия. Целта й при създаването й през 1948 г. беше да подобрява здравеопазването по света и е получавала похвали за усилията си за разширяване на програмите за ваксинация, особено в развиващите се страни. Тя е по-малко подготвена за криза като сегашната. В условия, когато са необходими решителни действия, СЗО не разполага със средствата да принуди страните членки да направят много. Тя няма дори правомощия да налага глоби за неизпълнение на предписанията й, допълва вестникът.

Спрете да се бавите - хората имат нужда от пари, пише в. "Ню Йорк таймс" в редакционна статия, като предупреждава, че остарялата финансова система забавя разпределянето на помощта, отпусната от федералното правителство на САЩ. В същото време все по-голям брой американски семейства изпитват недостиг на финансови средства поради спирането на икономиката в резултат на коронавируса.

В края на март Конгресът на САЩ гласува да бъдат отпуснати по 1200 долара на повечето американци, за да помогне на нуждаещите се. Но вместо да бъде раздадена бързо, помощта започна да пристига по сметките им едва вчера. Десетки милиони американци няма да получат пари до месец май, в резултат на остарялата финансова инфраструктура и забележителната липса на спешни действия, предупреждава изданието. Въпреки, че САЩ раздаваха помощи вече за трети път от началото на века - през 2001 г., 2008 г. и сега - правителството не е подготвило система, която да гарантира, че парите ще стигнат бързо до нуждаещите се от финансова помощ.

Това обаче е особено тежка грешка в тази ситуация поради скоростта на срива. Загубените през този месец работни места може да надхвърлят създадените през последното десетилетие. А забавянето на правителството влоши нещата, подчертава в. "Ню Йорк таймс".