Приютите за животни в САЩ се изпразват в резултат на пандемията от новия коронавирус - все повече американци осиновяват животни и ги приемат с разтворени обятия у дома, предаде Франс прес.

"Не бях виждала подобно нещо - възкликна Кити Брук, ръководителка на асоциацията за защита на животните Human Society of the United States (Хюмейн Сосайъти ъв дъ Юнайтед Стейтс), която е партньор на над 400 приюта за животни в страната. - Случаите на осигуряване на приемно семейство за животно и на осиновяванията на животни рязко се увеличиха. Всички приюти стигат до едно и също заключение - невероятно е колко много животи са спасени. Когато избухна епидемията от новия коронавирус, повечето приюти за животни затвориха врати вследствие на въведените мерки за изолация, но отправиха призиви за осиновяване на обитателите им, а реакцията на обществото надхвърли очакванията им."

Котки, кучета, зайци, морски свинчета, кокошки намериха нов дом - американците търсят животни компаньони, които да им помогнат в трудните времена, свързани с живота в самоизолация.

"Често сме казвали, че искаме да си вземем куче, но доскоро не бе настъпил подходящият момент за това", заяви учителката Джалийн Хилъри от Сан Диего, Калифорния. Неотдавна тя осинови питбула Мейсън от местен приют. Според нея оставането на съпруга й и двамата им сина у дома допринесло осиновяването да е безпроблемно, тъй като те имали достатъчно време да се грижат за Мейсън и да му помогнат да се приспособи към новата си среда. "Успяхме да го дресираме, беше забавно", отбеляза Джалийн. Мейсън се оказал отличен компаньон за синовете й, на 9 и 11 години. "Кучето носи комфорт, радост и те разсейва - поясни тя. - Сякаш е прекалено хубаво, за да е истина."
БТА