/ БГНЕС
Пожарникар доброволец загина в Австралия, докато се бори с огнената стихия, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Властите в Мелбърн, втория най-големия град в Австралия, призоваха жителите на пет предградия (около 10 000 души) да напуснат домовете си, след като огнената стихия опустоши 40 хектара пасища в района. В Бандура, град на 16 километра северно от центъра на Мелбърн, в който има два големи университетски кампуса, разпространяването на огъня към жилищни сгради беше временно спряно, но не и овладяно. Медии излъчиха кадри, на които се виждат самолети цистерни да прелитат над предградията, а семействата да обливат с вода къщите си.

Двама огнеборци загинаха, докато пътуват към пожар в Австралия

В щата Нов Южен Уелс пожарникар доброволец загина, а двама негови колеги бяха ранени в борбата с друга огнена стихия.

От началото на септември в пожарите, унищожили над 1000 къщи и над три милиона хектара насаждения в Австралия, загинаха 11 души.

Днес страната е обхваната от нова гореща вълна, като в щата Западна Австралия температурите достигнаха 47 градуса по Целзий. На други места термометрите също показват над 40 градуса.

Половин милион животни са загинали при пожарите в Австралия (ВИДЕО)

Заради огнената стихия, която причини опасен смог в Сидни и други градове, се появиха призиви за евентуална отмяна на новогодишната заря. В Сидни под петиция за отмяна се подписаха 270 000 души, но властите решиха заря да има. В австралийската столица Канбера обаче зарята бе отменена.
БТА