Оправдаха обвиняемите за убийството на „Божия банкер”
Оправдаха обвиняемите за убийството на „Божия банкер” / netinfo

Петимата обвиняеми по делото за убийството на италианския банкер Роберто Калви, известен като "Божия банкер", който бе намерен обесен през 1982 г. под лондонски мост, бяха оправдани от апелативния съд в Рим заради "недостатъчни доказателства", съобщи агенция Анса.

Петимата са босът от сицилианската мафия Пипо Кало, римският гангстер Ернесто Диоталеви, контрабандистът от Триест Силвано Витор, финансистът Флавио Карбони и приятелката му Мануела Клайнсциг. Процесът започна през октомври 2005 г., припомня Франс прес.

Президентът на Банко Амброзиано, 62-годишният Роберто Калви, бе намерен на 18 юни 1982 г. обесен на една от колоните на моста Блекфрайърс в Лондон. Година преди това той бе арестуван в рамките на разследването на фалита на банката му, но

впоследствие бе освободен. Неговото управление остави липса от 1,4 милиарда долара в Банко Амброзиано и предизвика дефицит от около 250 милиона долара в касите на Института по религиозни дела - банката на Ватикана, главен акционер в Банко Амброзиано, което даде на Калви прозвището "Божия банкер". Британското правосъдие заключи, че банкерът се е самоубил, но тезата не бе убедителна и в Италия започна разследване за убийство през 1992 г., напомня Франс прес.