Опозицията в Мианма очаква с диалог да бъдат решени проблемите на страната
Опозицията в Мианма очаква с диалог да бъдат решени проблемите на страната / снимка: BGNES

Демократическата партия на опозиционния водач Аун Сан Су Чжи разпространи декларация, призоваваща да не се налагат предварителни условия за диалог с военната хунта в Мианма, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на военната хунта предложиха да се срещнат с Аун Сан Су Чжи, която е под домашен арест, но само при условие тя да оттегли призивите си за международни санкции срещу военния режим заради бруталното смазване на продемократичните протести.

"Успехът на даден диалог се основава на прямотата и правенето на компромиси", гласи декларацията на Националната лига за демокрация. "Желанието за постигане на успех също е от особено значение и не бива да има никакви предварителни условия", отбелязва тя.

Декларацията, предхождана от подобни изявления на членове на демократическата партия, бе разпространена след като представители на военната хунта заявиха, че се надяват да постигнат "гладки отношения" с Аун Сан Су Чжи. Те изразиха тази надежда ден след като намекнаха, че е малко вероятно опозиционната лидерка да бъде освободена от домашен арест скоро.

Миналата седмица правителството обяви, че лидерът на военната хунта генерал Тан Шве е готов да се срещне лично с Аун Сан Су Чжи, но само ако тя изпълни определени условия. Едно от тях бе да оттегли подкрепата си за налагане на икономически санкции от чужди държави срещу военния режим.

Тан Шве се е срещал с Аун Сан Су Чжи само веднъж - през 2002 г., но разговорите бързо се провалиха, припомня АП.