ООН
ООН / iStock/Getty Images
Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заяви, че Китай и други азиатски страни като Камбоджа и Филипините са засилили цензурата по време на пандемията от COVID-19, предаде Франс прес.

В изявление, което описва действията на няколко страни, Бачелет заявява, че нейната служба е получила информация за над 12 случая на медицински работници, университетски преподаватели и обикновени граждани, които изглежда са били задържани в Китай. В някои случаи те изглежда са били обвинени, че са публикували мнения или друга информация за ситуацията, свързана с коронавируса, или за критики към действията на правителството по време на пандемията.

Случаите включват двама млади завършили студенти, които са били задържани през април, след като създали онлайн база данни за епидемията в Китай.

Бачелет изразява тревога от потискането на свободата на словото в Азия след появата на новия коронавирус в Китай през декември миналата година. Пандемията доведе до "ново втвърдяване на мерките за цензура в няколко страни" в региона.

Според ООН сигнали за арести на хора, изразили недоволството или обвинени, че са разпространили фалшива информация в медиите или социалните медии, са получени от Бангладеш, Виетнам, Камбоджа, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Мианма, Непал, Филипините, Шри Ланка и Тайланд.

Няколко журналисти и най-малко един медик са били обвинени в Индия, защото критикували публично действията на властите за борба с епидемията, каза върховният комисар. В град Мумбай полицията е приела нова разпоредба, забраняваща да се подтиква към "недоверие към правителствените служители и предприетите от тях действия" срещу пандемията.

В Индонезия най-малко 51 души са станали обект на разследване за разпространение на "фалшиви новини" за пандемията. В Камбоджа ООН е документирало ареста на 30 души, включително 14-годишно момиче, заради публични изказвания за Ковид-19 или публикуване на постове по темата в социалните медии.

"В тези времена на голяма несигурност медиците, журналистите, защитниците на човешките права и обществото като цяло трябва да могат да изразяват мнението си по въпроси от обществен интерес от жизненоважно значение, като справянето със социално-икономическата и здравната криза, както и за разпределението на медицински принадлежности", заявява Бачелет. Кризата не бива да се използва, за да се накарат несъгласните да замълчат или да се ограничат дебатите и свободният поток на информацията, добави тя, като подчерта, че борбата с дезинформацията не трябва да се превръща в цензура.
БТА