Олмерт: Решени сме на сериозни преговори със Сирия
Олмерт: Решени сме на сериозни преговори със Сирия / cнимкa: БГНЕС

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт потвърди, че желае сериозни преговори със Сирия, а не да разговаря с посредничеството на медиите, предаде АФП.

"Не възнамеряваме да водим преговори чрез посредничеството на медиите, чрез всекидневни комюникета или като издигаме лозунги", каза Олмерт при откриването на седмичното съвещание на правителството в Ерусалим. След осемгодишно пълно замразяване на отношенията Израел и Сирия обявиха в сряда, че са предприели непреки мирни преговори с посредничеството на Турция, които се отнасят до израелското изтегляне от Голанското плато в замяна на мирно споразумение. "Ангажираме се сериозно в тези преговори. Имаше и ще има подробна и щателна подготовка, която ще отговаря на положението днес", посочи премиерът.

Бившият началник на генералния щаб на израелската армия Дан Халуц в изявление днес изрази мнението, че Израел може да се оправи и без Голан, за чието пълно връщане Дамаск настоява. В замяна на истински мир, трябва да сме готови да платим реална цена, в противен случай ще е губене на време, каза генералът.

Голанското плато, което Израел завзе през 1967 г., бе анексирано към Израел през 1981 г. Там са се настанили близо 20 000 израелци. Дамаск настоява за връщането на този стратегически район изцяло, включително и за достъп до Тивериадското езеро, което е главният източник на питейна вода за Израел.