Оланд води пред Саркози на президентския вот във Франция според белгийски медии
Оланд води пред Саркози на президентския вот във Франция според белгийски медии / снимка: Reuters

Кандидатът на социалистите за президент на Франция Франсоа Оланд води пред сегашния държавен глава Никола Саркози в ранните часове от втория тур, съобщи белгийската телевизия Ер Те Бе Еф, цитирайки екзит полове на трите главни институти за проучване на общественото мнение, предаде ИТАР-ТАСС.

Според данните Оланд получава 53 процента подкрепа от гласувалите в първите три часа, тоест до 12.00 ч. българско време.

Белгийската телевизия подчертава, че това са предварителни резултати, защото отразяват само ситуацията в сутрешните часове, а разликата между двамата кандидати е в рамките на статистическата грешка. Гласуването продължава до 21.00 ч. българско време.

Френските медии не разпространяват никакви данни или прогнози за хода на гласуването, тъй като законът във Франция забранява оповестяването на подобна информация преди края на изборния ден. Нарушителите се наказват с глоби от 75 000 до 375 000 евро.

Заради това рязко нарасна посещаемостта на сайтовете на френскоезични белгийски и швейцарски медии, от които французите се стремят да узнаят предварителни резултати. За да се справят с наплива от посетители, някои от тези сайтове ограничиха достъпа до по-голямата част от базата си данни и отварят единствено страници, посветени на президентските избори във Франция.

По официални данни на френското вътрешно министерство избирателната активност към 18.00 ч. българско време е 71,96 процента, посочва БТА. На първия тур на 22 април по това време тя бе 70,59 процента, а за целия ден 79,47 процента.

За сравнение, на изборите от 2007 г. към същия час активността беше 75,11 процента.