/ Правителствена пресслужба
Официално бе открито Българското председателство на Съвета на ЕС в Брюксел. Това се случи с концерт в центъра за изкуства "БОЗАР" тази вечер. Министър Лиляна Павлова даде началото на концерта.

Какво очаква България през идните месеци?

"Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство", подчерта в словото си министър Павлова.

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

"Извървяхме труден път от София до Брюксел, тежък път, години наред. Най-сетне мисля, че всеки българин е щастлив, че не само сме в Брюксел, а председателстваме Съвета на ЕС", заяви в словото си премиерът Бойко Борисов при откриването.

Официално откриха Европредседателството в Брюксел
Правителствена пресслужба

Той посочи, че докато е пътувал към Брюксел, премиерът на Белгия Шарл Мишел се е отправил на посещение в Москва. Премиерът отбеляза нуждата от добросъседство, включително с големите съседи и не само на Балканите. Да се обърнем към предизвикателствата смело - съединението прави силата, призова премиерът.

Официално откриха Европредседателството в Брюксел
Правителствена пресслужба

"Европа трябва да бъде не само рационална, но и духовна. Обединена Европа е гарант за мира, а културното наследство е онова, което прави континента ни уникален", заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев
president.bg

Борисов: България вече е име заради проевропейската си и мирна политика

В програмата на концерта в зала "Бозар" участват още Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и пианиста Людмил Ангелов, които представят произведения както от българската, така и от европейската класическа музика и фолклор.
 
БТА