/ Пресслужба на Министерски съвет
Ролята на България за генерирането на стабилност и сигурност в Европа се цени, каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с принца-престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн във Вадуц. Това е първата среща на такова ниво между България и Княжество Лихтенщайн.

Борисов
Пресслужба на Министерски съвет

Темата за сигурността в Европа беше сред основните в разговора. Борисов посочи, че България вече е име и то не само заради европредседателството, а защото от години води последователна проевропейска и мирна политика. „Сега имаме изключителния шанс да направим нещо и за Западните Балкани, да се отличим от другите, които продължават да са в конфликт помежду си и да водят войни“, подчерта министър-председателят.

Борисов в ЕП: Оставяме лидери на големи държави да взимат решения, после се сблъскваме с проблеми

Премиерът Бойко Борисов запозна Алоис фон унд цу Лихтенщайн и с темите, по които ще работи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Посочено беше, че сред тях е и постигането на напредък в цифровизацията и развитието на електронните услуги – област, приоритетна и за Лихтенщайн.

Борисов
Пресслужба на Министерски съвет

Министър-председателят и принцът-престолонаследник отбелязаха, че двустранните отношения се развиват с добри темпове на политическо и културно ниво. Констатирана беше необходимост от активизиране на икономическото партньорство между двете държави и разширяване на стокообмена.

Борисов за Истанбулската конвенция: Дето се вика, и арменският поп я е приел

Двете страни биха могли да си партнират активно в секторите на иновациите и новите технологии, индустриалното производство и дуалното образование. Борисов изтъкна, че в рамките на ротационното ни председателство, а и след това, членовете на българското правителство ще са на разположение за консултации по въпроси от взаимен интерес.

Борисов
Пресслужба на Министерски съвет

Принц Алоис фон унд цу Лихтенщайн прие поканата на българския премиер да гостува у нас. В срещата участва и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.