Обвиниха Хашим Тачи в трафик на органи
Обвиниха Хашим Тачи в трафик на органи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Група, свързана с Хашим Тачи, убивала сръбски затворници, държани в специални затворнически лагери в Албания. Освен това групата продавала органите им на международния черен пазар. Това твърди в специалният докладчик на Съвета на Европа по човешките права Дик Марти.

Документът от 27 страници съдържа информация за отвличания, изчезвания, екзекуции, трафик на органи и други престъпления, координирани от бившите лидери на АОК, които сега са водещи косовски политици.

Марти е убеден, че свидетелите ще говорят ако са защитени по ефикасен начин. „Говорих с преки свидетели, които се страхуват да свидетелстват, но съм убеден, че те ще проговорят в деня, в който им бъдат предоставени гаранции и когато тяхната сигурност бъде осигурена”, каза Марти в интервю по сръбската държавна телевизия.

Тачи, който беше един от най-видните лидери на АОК, отрече многократно тези твърдения и заяви, че ще съди Марти за клевета, отбелязва БГНЕС. Съветът на Европа обаче подкрепи доклада и поиска сериозно разследване. Съветът призова албанските и косовските власти да започнат независимо разследване на предполагаемия трафик на органи.

Междувременно Косово съобщи, че няма доказателства, обвързващи премиера Хашим Тачи с организираната престъпност и трафикът на органи, и обяви, че е готово да отговори на европейския доклад. „Убедени сме, че това не може да се докаже по никакъв начин”, коментира скандала изпълняващият длъжността президент в Косово Якуп Красничи. „Заинтересовани сме от истината за това, каквато и да е тя. Дори да е болезнена, трябва да я знаем”, допълни косовският президент.