Обама иска да остави Тръмп на спокойствие, но ще се намеси, ако се наложи
Обама иска да остави Тръмп на спокойствие, но ще се намеси, ако се наложи / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че иска да остави своя приемник Доналд Тръмп спокойно да встъпи в длъжност, но не изключи в бъдеще да се намеси публично, ако сметне, че са застрашени фундаментални ценности, предаде Франс прес.

Доналд Тръмп имал „страхотна химия" по време на срещата си с Барак Обама

Искам да се отнеса с уважение към президентския пост и да осигуря на избрания президент възможността да формира екипа и политиката си, без някой непрекъснато да се меси, отбеляза Обама пред журналисти в Лима след годишната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Какви промени ще направи Доналд Тръмп в Белия дом?

Обама посочи също, че смята да се впише в американската традиция, като припомни, че предшественикът му Джордж Буш младши се е държал към него самия "възможно най-елегантно" в тази сфера при предаването на властта.

Но "като гражданин, дълбоко загрижен за страната, ако ми се стори, че някои специфични неща излизат извън рамките на политическите разногласия и увреждат фундаменталните ни ценности и идеали, и ако сметна за нужно да ги защитя, тогава ще проуча ситуацията", добави лидерът на САЩ.

Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет?

"Смятам да приключа работата си до два месеца, след това да отидем на почивка с (първата дама) Мишел, да прекарам известно време с дъщерите си, а също в писане и размисъл", каза той.

Барак Обама остро разкритикува няколко пъти Доналд Тръмп по време на изборната кампания. Обвини го по-специално, че саботира американската демокрация, докато кандидатът на републиканците правеше противоречиви изявления за това как ще посрещне изборния резултат, напомня АФП.

Източник: БТА