Ето коя е втората жена, която Тръмп избра за екипа си
Ето коя е втората жена, която Тръмп избра за екипа си / БГНЕС

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп избра Елизабет (Бетси) ДиВос за министър на образованието, предаде Асошиейтед прес.

Това е втората жена, избрана досега от Тръмп за неговата нова администрация, след като по-рано днес той избра губернаторката на щата Южна Каролина Ники Хейли за постоянен представител на САЩ в ООН. И двете номинации се нуждаят от одобрението на Сената.

Тръмп очерта политическите си планове за първите 100 дни

Бетси ДиВос е завършила бизнесадминистрация и политически науки. Тя е донор на републиканците от щата Мичиган и ръководителка на група, защитаваща определени позиции в областта на образованието, така наречената Американска федерация за децата.

ДиВос е известна с подкрепата си за идеята за така наречените чартърни училища - учебни заведения, които се финансират от държавата, но са частна собственост и имат свободата сами да определят начина на обучение, съдържанието на програмата, квалификацията на учителите и педагозите.

Петдесет и осем годишната ДиВос е бивша председателка на Републиканската партия за щата Мичиган. Съпругът й Дик е наследник на богатството на компанията за директна търговия на широка палитра от продукти Амуей. Самата ДиВос понастоящем е ръководител на инвестиционната компания Уиндкуест груп.

Междувременно новоизбраният президент Доналд Тръмп ще прекара Деня на благодарността в имението си Мар-а-Лаго в курорта Палм Бийч в щата Флорида. Там той ще продължи да обмисля назначенията в американската администрация, предаде ТАСС.

Тръмп избра Майк Пампейо за директор на ЦРУ

Мар-а-Лаго вече бе наречен от американски медии Белия дом на Юга. Имението е построено през периода 1924-1927 г. в покрайнините на Палм Бийч по искане на една от най-богатите по онова време жени - Марджъри Мериуайзър Пост. Тя завещала имота с площ 69 000 квадратни метра на правителството на САЩ, за да го използва то за място за отдих за американските президенти и за прием на чужди гости. Но имението не се е използвало никога за тези цели и след няколко години е било върнато на роднините на първата му собственица.

През 1985 г. Тръмп го купува за 10 милиона долара и му прави голямо преустройство. Сега Мар-а-Лаго е скъп клуб. В комплекса има 126 стаи с обща площ 10 000 квадратни метра, 5 тенис корта, 3 бомбоубежища, маса за официални обяди с дължина 8,8 метра, голф игрище.

За да се членува в този луксозен клуб, се плаща първоначална вноска от 100 000 долара и после ежегодна вноска от 14 000 долара.

Американците отбелязва Деня на благодарността утре, на 24 ноември. За този празник в Мар-а-Лаго са дошли да отдъхнат вече 500 души. Агентите на американските служби Сикрет сървис, грижещи се за охраната не президентите, обаче също ще са в клуба, за да пазят Тръмп от евентуални всевъзможни заплахи