Хенри Кисинджър: Тръмп е най-уникалният и независим лидер на САЩ
Хенри Кисинджър: Тръмп е най-уникалният и независим лидер на САЩ / Guliver/Getty Images

Победителят в президентските избори в САЩ Доналд Тръмп е "най-уникалният" и "независим от всякакви групи" лидер на Съединените щати. Това заяви бившият държавен секретар Хенри Кисинджър в интервю пред Фарид Закария по Си Ен Ен, предаде ТАСС.

Помните ли Доналд Тръмп в „Сам вкъщи" и още куп холивудски филми? (ВИДЕО)

"Той няма ангажименти към никоя група, защото спечели благодарение на собствената си стратегия", посочи Кисинджър, заемал поста държавен секретар в администрацията на президента Ричард Никсън (1969-1974 г.). Кисинджър отправи призив да не се припомнят на Тръмп неговите предизборни обещания, на които той не държи.

Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата

"Според мен трябва да му дадем възможността да се стреми към позитивни цели, каквито може би има в програмата му, и да ги обсъжда. Десетки години сме разкъсвали на парчета действащите администрации. Така може да стане и този път, но не бива да започваме по този начин", добави нобеловият лауреат.

Американският вицепрезидент е уверен, че оставя властта в добри ръце

На 17 ноември Кисинджър обсъди с Тръмп в Ню Йорк отношенията на САЩ с Русия и други държави. Според медиите милиардерът се е срещал с Кисинджър и по време на президентската надпревара, за да се консултира по външнополитически въпроси. Съвети е искала от него и съперничката на Тръмп, кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, посочва ТАСС.

Източник: БТА