Тръмп очерта политическите си планове за първите 100 дни
Тръмп очерта политическите си планове за първите 100 дни / БГНЕС, архив

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разкри плановете си за първите 100 дни, след като встъпи в длъжност, съобщава телевизия CNN.

Тръмп заяви, че в първия ден на управлението си ще изтегли Съединените щати от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан през 2015 г. от 12 страни в района, без Китай, предадоха Франс прес и Ройтерс.

US експерт: Русия е върхов приоритет за Тръмп

Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна, каза Тръмп във видеозапис, разпространен снощи от преходния му екип. "Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", добавя милиардерът.

Освен това на 20 януари, когато ще встъпи в длъжност, Тръмп ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации, ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми, ще отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища, ще нареди на министерството на отбраната да изготви план за борба с кибератаки, посочват Ройтерс и ДПА.

Хенри Кисинджър: Тръмп е най-уникалният и независим лидер на САЩ

Във видеозаписа избраният за президент уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно. "Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти, и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика", казва Тръмп.

Обама иска да остави Тръмп на спокойствие, но ще се намеси, ако се наложи

Шестте елемента, които Тръмп описа, са до някаква степен лесни топки във Вашингтон, тъй като те могат да бъдат направени с подпис от страна на президента и не изискват одобрението на Конгреса на САЩ.

Източник: БТА, Фокус