/ iStock/Getty Images
Нови изследвания в САЩ показват, че децата са носители на повече вируси, отколкото възрастните, и че в продължение на седмици малките могат да разнасят инфекцията, без да подозират нищо. Какво означава това за училищата, вижте в Deutsche Welle.

На много места учебната година вече започна. И тъкмо сега се появява ново изследване за ролята на децата в пандемията с коронавирус, което е обезпокоително.
Лекари от Националната педиатрична болница във Вашингтон са установили, че децата могат в продължение на седмици да са носители на вируса без никакви симптоми. Без да искат, те явно пръскат заразата в своето обкръжение. Преди това учени от Бостън доказаха, че децата и младежите често пъти са носители на изненадващо голяма концентрация от вируси.

Супер-разпространители?

За целите на новата студия, чиито резултати бяха публикувани на 21 август 2020 в интернет изданието JAMA Pediatrics, две лекарки – Роберта де Биази и Мегън Дилейни – са анализирали данните на 91 деца от 22 болници в различни части на Южна Корея.

„В Южна Корея оставят хората, тествани положително за коронавирус, в болница чак докато преодолеят инфекцията. Това се отнася дори и за онези, които нямат никакви симптоми", пояснява д-р Де Биази.

Изследването показало, че близо 22% от децата нямат никакви симптоми на заболяване, 20% имат асимптоматични оплаквания, които чак по-късно се засилват, а 58% демонстрират типичната симптоматика още от самото начало.

Авторките на изследването признават, че все още има множество неизяснени въпроси относно ролята на децата и младежите за разпространението на вируса.

Децата ли са главните носители и разпространители на вируса? Този въпрос предизвиква оспорвани дискусии. Междувременно знаем, че при много деца и младежи инфекцията протича с много по-меки симптоми или дори без такива. Но също така е ясно и това, че и те са застрашени от смърт или дълготрайни увреждания вследствие на инфекцията.

Поради това, че ходят на детска градина или училище, децата и младежите често имат много по-активни социални контакти от възрастните. В момента броят на новите инфекции в Германия отново е много висок – стига до стойностите, които бяха измервани в края на април и началото на май. Сред заразените има и очебийно много млади хора, чиято средна възраст в момента е най-ниската от началото на пандемията досега.

Това се дължи основно на факта, че след разхлабването на мерките започнаха да се провеждат все повече масови събирания, партита, тържества и пътувания. Тъй като децата и младежите са носители на по-висока концентрация от вируси в сравнение с по-възрастните, а и в продължение на седмици могат да не проявят никакви симптоми на болестта, е ясно, че те могат в съществена степен да повлияят на броя на новите инфекции.
Какво означава това за училищата и детските градини?

След края на летните ваканции на много места децата тръгнаха на детска градина и на училище, независимо от растящия брой на заразите. Това се прави с цел да се облекчат родителите, които ходят на работа, но и заради самите деца, които страдат от социалната изолация.

Носенето на предпазни маски, спазването на изискванията за дистанция и хигиена би трябвало да помогне за това броят на инфекциите да не расте неконтролируемо. Дали тези предвиждания ще се окажат верни, предстои да видим.

За да се предотврати възникването на регионални клъстъри от инфекции и за да се осуети повторното затваряне на цели училища и детски градини, е необходимо да се проверяват и поставят в карантина и онези деца, чиято инфекция преминава асимптоматично или съвсем леко.

Дебатът за тестовете

С оглед на резултатите от новите студии става ясно, че е необходимо освен това да се правят редовни тестове за коронавирус на всички учители. Ще трябва да се изясни и въпросът кои деца и младежи да се подлагат на тестване – само онези, които имат остри инфекции на горните дихателни пътища, или по-масово.
Deutsche Welle