Гренфел тауър
Гренфел тауър / БГНЕС
Общинските власти на най-богатия квартал в Лондон попаднаха под огъня на критиките заради това, че са поискали намаляване на цената на ремонтните работи на небостъргача Гренфел, в който при пожар по-рано този месец загинаха най-малко 80 души, предаде Франс прес.

Според имейли, с които са се сдобили Би Би Си и в. "Таймс", общината в Кенсингтън и Челси е упражнила натиск през юли 2014 г. върху фирмата, отговаряла за ремонтните работи, за по-ниска цена.
 

Броят на загиналите и изчезналите след пожара в жилищен блок в Лондон достигна 79. Блокът "Гренфел тауър" е построен преди повече от 40 години. В сградата има 120 жилища.
БГНЕС

Жертвите на пожара в жилищния блок в Лондон станаха 80

За да се намали цената, имало вариант да се използват алуминиеви облицовъчни плоскости, които са по-евтини, но по-малко огнеустойчиви, вместо цинково покритие. Така се икономисвали 293 000 британски лири.


Направените с алуминий и полиетилен плоскости на фасадата на Гренфел се предполага, че са допринесли за бързото разпространение на пожара, който опустоши сградата в нощта на 13 срещу 14 юни.


След огнения ад в Лондон: Изгорелият блок отвътре (СНИМКИ)
 

Броят на загиналите и изчезналите след пожара в жилищен блок в Лондон достигна 79. Блокът "Гренфел тауър" е построен преди повече от 40 години. В сградата има 120 жилища.
БГНЕС

Вчера американската компания Арконик обяви, че спира от продажба тази облицовка за високи жилищни сгради. Смята се, че тя е използвана на десетки високи сгради във Великобритания.


Британското правителство обяви, че е установило 149 сгради като несъответстващи на противопожарните стандарти. Това са 100 процента от инспектираните досега сгради. Инспекциите започнаха след пожара в Гренфел.

Великобритания запази минута мълчание в памет на загиналите при пожара в Гренфел тауър
БГНЕС

БТА