/ БГНЕС
Малайзийски правителствен експерт химик свидетелства днес по процеса срещу двете жени, обвинени в убийството на Ким Чен-нам, заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.

Жените, обвинени за убийството на брата на Ким Чен-ун, пледират невинни

Основните обвиняеми в процеса са 25-годишната индонезийка Сити Айсия и виетнамката Доан Тхи Хуонг на 28 години. Обвинението твърди, че на 13 февруари двете са пръснали в лицето на Ким Чен-нам невротоксичен газ Ви Екс (смъртоносна разновидност на зарина) на международното летище в Куала Лумпур.

Ким Чен-нам е починал 15-20 минути след нападението с Ви Екс (ВИДЕО)

Севернокореецът почина тогава на път за болницата. Двете жени настояват, че са били подлъгани да извършат нападението под претекст, че се снима телевизионно предаване със скрита камера. Полицията заяви по-рано, че основните виновници са четирима севернокорейци, успели обаче да избягат от страната още в деня на инцидента. Те са обявени за международно издирване чрез Интерпол, припомня ТАСС.

Камери за видеонаблюдение заснели нападението срещу заснКим Чен-нам
БГНЕС

В съда правителствения експерт химик каза, че е открил следи от невропарализиращия агент Ви Екс върху дрехи на двете обвиняеми, както и върху ноктите на едната от двете жени. Това бе първото доказателство, свързващо невротоксичния газ с жените.

Пхенян: Аутопсията на Ким Чен-нам е незаконна и аморална

Специалистът обясни в съда, че химическото вещество се разпада при реакция с водата, като оставя откриваем биопродукт и че човек, който е бил в контакт с него, може да се дезинфекцира като измие, търкайки добре ръцете си, в рамките на 15 минути след досега със субстанцията.

Ким Чен-нам бил параноик и не се интересувал от властта

Патолог, свидетелствал по делото, пък каза, че аутопсията на Ким Чен-нам е показала, че Ви Екс е бил открит по лицето му, в кръвта му, в урината му, в очите му и по дрехите му. Според експерта Мохамад Шах Махмуд най-бързо Ви Екс се абсорбира през очите и след като се е озовал в кръвта, то е имало много малък шанс Ким Чен-нам да оцелее.
БТА