/ БГНЕС архив
Братът на Ким Чен Ун е ликвидиран с невротоксин
Предварителен доклад показва, че убийството на Ким Чен-нам, заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, е било извършено със силно отровното вещество Ви Екс (VX). Едната от двете жени, задържани за покушението, също е пострадала от досега си с нервнопаралитичния агент, съобщи малайзийската полиция, цитирана от Ройтерс.
 
Органите на реда казаха, че са били взети проби от окото и лицето на Ким Чен-нам, който почина на 13 февруари минути след като беше нападнат на международното летище на Куала Лумпур, докато се готвеше да се качи на полет за Макао. Те са показали наличие на този нервнопаралитичен агент.
 
Подозират, че дипломат от КНДР е замесен в убийството на Ким Чен-нам

Ви Екс е едно от най-смъртоносните химически оръжия, отбелязва Ройтерс. Само 10 милиграма от този нервнопаралитичен агент, или една капка, са достатъчни, за да убият човек за минути, казват експерти. Ви Екс може да причини гърчове, загуба на съзнание, парализа и спиране на дишането. Това вещество е много по-силно от зарина и, за разлика от него, не се изпарява от кожата.
 
Нервнопаралитичният агент Ви Екс е произведен за първи път във Великобритания през 50-те години на миналия век. Той е класифициран от ООН като оръжие за масово унищожение.
 
Това вещество е трудно за произвеждане, като е известно, че САЩ, Русия и още няколко страни имат запаси от него, посочва Ройтерс.
 
Заподозреният за смъртта на Ким Чен-нам е експерт по химия

Според южнокорейски анализатори производството на Ви Екс и зарин е приоритет за севернокорейската програма за химически оръжия - нещо, което затворената комунистическа държава отрича.
 
Нервнопаралитичният агент, убил Ким Чен-нам, няма вкус и мирис, и хората, изложени на контакт с него, може изобщо да не разберат това. Малко вероятно е Ви Екс да бъде засечен при проверка на летище, ако става въпрос за малки количества.
 
Северна Корея иска да бъдат освободени жените, заподозрени за убийството на Ким Чен-нам

Едната от двете жени, арестувани за убийството на заварения брат на севернокорейския държавен ръководител, също е пострадала от излагането си на опасния нервнопаралитичен агент. Тя е повръщала, съобщи началникът на малайзийската полиция Халид Абу Бакар, без да даде подробности.
 

БГНЕС


Малайзийските власти ще проверят за "радиоактивен материал" международното летище на столицата и други места, посетени от заподозрените за убийството, съобщи още Абу Бакар. Властите в Малайзия за първи път споменават за "радиоактивен материал" във връзка с убийството на Ким Чен-нам, отбелязва Ройтерс.

Ким Чен-нам бил параноик и не се интересувал от властта

Покушението срещу Ким беше извършено на 13 февруари в терминала за заминаващи пътници на международното летище в Куала Лумпур. Ким потърсил помощ от наземния персонал на летището и разказал, че има силен световъртеж след като неизвестно лице пръснало в лицето му някаква течност и избягало.

Той почина на път за болницата.
БТА