Ким Чен-нам
Ким Чен-нам / БГНЕС
Държавната медия на Северна Корея обвини Малайзия за провеждането на „незаконна и аморална” аутопсия на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен-нам. Това е първото медийно изявление от Пхенян след близо 10-дневното мълчание за убийството.

Разследват опити за нахлуване в моргата с тялото на Ким Чен-нам

„Малайзия е задължена да предаде тялото на Северна Корея, след като вече извърши аутопсия и съдебна експертиза по неморален и незаконен начин”, съобщава телевизия KCNA, позовавайки се на изказване на севернокорейския юридически комитет. От КНДР обвиняват още Малайзия, че се опитва да политизира трансфера на тялото и да постигне „по-зловещи цели” чрез пренебрегването на международното право и морала.

Северна Корея иска да бъдат освободени жените, заподозрени за убийството на Ким Чен-нам

Ким Чен-нам беше убит на 14 февруари на международното летище в малайзийската столица Куала Лампур. Според версиите за смъртта му той е бил отровен от две жени, които са впръскали в лицето му неизвестна отрова от рода на рицин или тетродотоксин.

Той е бил отровен от две жени, които са впръскали в лицето му неизвестна отрова
БГНЕС, архив

Малайзийските власти не пожелаха да се съгласят с искането на Северна Корея да върнат тялото без да провеждат аутопсия и заявиха, че ще позволят трансфера само ако негов роднина дойде да го прибере и даде ДНК-проба доказваща родствената връзка.

Подозират, че дипломат от КНДР е замесен в убийството на Ким Чен-нам

Това влоши отношенията между Северна Корея и Малайзия, която беше една от малкото държави, която поддържаше отворени отношения с Пхенян. Малайзийските власти бяха обвинени в това, че получават натиск от трети страни, за да не разрешат прибирането на тялото на Ким Чен-нам от моргата. КНДР също така заяви, че няма да приеме като истинни резултатите от аутопсията на убития, които все още предстоят да станат ясни.
 
БГНЕС