/ БГНЕС, архив
Пхенян стои зад убийството на Ким Чен-нам - полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, твърдят властите на Южна Корея.

"Въз основа на различни фактори, ние сме сигурни, че Северна Корея стои зад инцидента", заяви говорителят на правителството в Сеул Чон Джун Хе. Той отказа да даде повече информация и посочи, че се позовава на продължаващото и в момента разследване от страна на полицията в Малайзия. "Тъй като Северна Корея извършва нечовешки престъпления и терористични актове, ние следим отблизо последния инцидент със сериозна загриженост", допълни Джун Хе.

Малайзия издирва четирима, заподозрени за смъртта на Ким Чен-нам

Малайзийската полиция издирва четирима севернокорейски граждани, заподозрени в убийството на полубрата. Вероятно те вече са напуснали страната.

Заподозрените са мъже на възраст между 33 и 57 години, обясни полицейският инспектор Рашид Ибрахим. Още трима се търсят заради подпомагане на нападението. Вчера властите арестуваха един заподозрян. По-рано бяха задържани две жени и близък познат на една от тях.

Заподозреният за смъртта на Ким Чен-нам е експерт по химия

Междувременно здравните експерти в Малайзия обявиха, че резултатите от токсикологичните изследвания на Ким Чен-нам вероятно ще са готови след две седмици. "Обикновено отнема около две седмици да се разбере каква е причината за смъртта. Докато не стигнем до убедителна информация, ние не можем да пуснем доклада си", обясни малайзийският министър на здравеопазването.

Хипотезите за смъртта на брата на Ким Чен-ун се множат

Чен Нам почина в понеделник на международно летище в Куала Лумпур. По предварителни данни той е бил отровен.

Следователите предполагат, че нападението е извършено от две жени, които после избягали от местопрестъплението. Според различни версии Ким е убоден с отровни игли, в лицето му е лисната отровна течност или към носа му е била притиснат тампон, напоен с отровно вещество, по-силно от цианид. Аутопсията обаче не даде отговор от какво е починал Ким.
БГНЕС