/ БГНЕС, архив
Малайзийската полиция съобщи днес, че издирва още четирима севернокорейци, заподозрени във връзка с убийството на заварения брат на севернокорейски лидер Ким Чен-ун, съобщиха информационните агенции.

Търсените лица са напуснали Малайзия в деня, в който Ким Чен-нам бе нападнат на летището в Куала Лумпур.

Заподозреният за смъртта на Ким Чен-нам е експерт по химия

Досега във връзка с разследването са арестувани четирима души: две жени - индонезийка и друга, пътувала с виетнамски документи, приятелят на една от тях и един севернокореец.

Зам.-началникът на малайзийската полиция Нур Рашид Ибрахим съобщи днес на пресконференция самоличността на четиримата задържани. Идентифицира и пети човек, от който се интересува следствието, и показа снимки на още двама севернокорейци, чиито имена не бяха посочени, но които също се издирват.

Четиримата издирвани граждани на КНДР са на възраст 33, 34, 55 и 57 години. Пристигнали са в Малайзия по различно време в периода от 31 януари и 7 февруари, но вече са напуснали страната, в деня на нападението срещу Ким Чен-нам. Пътували са с обикновени, не с дипломатически паспорти.

Хипотезите за смъртта на брата на Ким Чен-ун се множат

Представителят на полицията отказа да каже за къде са заминали издирваните, като посочи, че въпросът е "деликатен" и отказа да коментира дали те може да са свързани с правителството на Северна Корея.

Още не се знае каква е причината за смъртта на Ким Чен-нам. Очакваме резултатите от токсилогичната експертиза, каза Ибрахим.

Ким Чен-нам молил брат си в писмо да пощади живота му

Версиите за случилото се на летището са няколко, но нито една не е официално потвърдена. Твърди се, че две жени са се доближи за малко до Ким и може би са го напръскали с отровен спрей. появиха се обаче и съобщения, че са му плиснали отровна течност в лицето или са притиснали до лицето му напоен с отрова плат. Първите предположения бяха, че са го уболи със спринцовка с напоена с отрова игла.
БТА