/ ruptly
КНДР не може да се довери на малайзийското разследване за внезапната смърт на севернокореец на летището в Куала Лумпур. Това заяви севернокорейският посланик в страната Кан Чол, след като властите потвърдиха, че загиналият е именно полубратът на Ким Чен Ун – Ким Чен Нам.
По-рано днес южнокорейските власти заявиха, че има голяма вероятност убийството да е политическо и да е дело именно на властите в Пхенян, които правят предишен такъв опит още през 2012 г.

Малайзия издирва четирима, заподозрени за смъртта на Ким Чен-нам

Ким Чен Нам беше убит на 14 февруари на международното летище в малайзийската столица. Според версиите за смъртта му той е бил отровен от две жени, които са залели лицето му с неизвестна течност.

Малайзия отзовава посланика си в Северна Корея (ВИДЕО)

„Минаха седем дни от инцидента, но все още няма безспорно доказателство за причината на смъртта и в момента не можем да се доверим на разследването на малайзийската полиция“, въпреки че тя тепърва трябва да се произнесе, каза посланикът.

По-рано днес той беше привикан от властите в Куала Лумпур заради обвиненията си, че разследването е политически мотивирано, а Малайзия заговорничи с „враждебни сили“. От външното министерство заявиха също, че отзовават своя представител в Пхенян.
Камери за видеонаблюдение заснели нападението срещу Ким Чен-нам (СНИМКИ)

Севернокорейският посланик Кан заяви също, че първоначално му е било заявено, че починалият гражданин със севернокорейски дипломатически паспорт е починал от естествена смърт. Той също така заяви, че полицията в страната е извършила побой върху младеж, син на севернокорейски заподозрян за престъплението.

Южна Корея: Пхенян стои зад убийството на Ким Чен-нам

В своето изказване Кан нарича загиналия Ким Чол – псевдонимът, под който Ким Чен Нам е пътувал.
БГНЕС