/ БГНЕС, архив
Двете млади жени, обвинени в убийството на Ким Чен-нам, изпадналия в немилост заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пледираха невинни пред Върховния съд на Малайзия, предаде Франс прес. Съдът днес възобнови процеса във връзка с престъплението в духа на студената война, предизвикало дипломатическа криза.

Малайзия пусна севернокореец, задържан за убийството на Ким Чен-нам

Основните обвиняеми в процеса са 25-годишната индонезийка Сити Айсия и виетнамката Доан Тхи Хуонг на 28 години. Обвинението твърди, че на 13 февруари двете са пръснали в лицето на Ким Чен-нам невротоксичен газ Ви Екс - смъртоносна разновидност на зарина, на международното летище в Куала Лумпур. Севернокореецът почина тогава на път за болницата.

Ким Чен-нам е починал 15-20 минути след нападението с Ви Екс (ВИДЕО)

Върховният съд на Малайзия единствен има правото да налага максималното наказание за подобни престъпления - смърт чрез обесване. Обвинението смята да призове близо 40 свидетели по делото, посочва ТАСС.

Пхенян: Аутопсията на Ким Чен-нам е незаконна и аморална

Двете жени настояват, че са били подлъгани да извършат нападението под претекст, че се снима телевизионно предаване със скрита камера. Полицията заяви по-рано, че основните виновници са четирима севернокорейци, успели обаче да избягат от страната още в деня на инцидента. Те са обявени за международно издирване чрез Интерпол.

Ким Чен-нам бил параноик и не се интересувал от властта

До момента на убийството Ким Чен-нам, яростен противник на управляващия в Пхенян Ким Чен-ун, живееше в изгнание. Смъртта му и последиците й причиниха дипломатически раздори между Северна и Южна Корея. Сеул веднага обвини Пхенян, че стои зад убийството. Северна Корея пък окачестви малайзийското разследване като клеветническа кампания и заяви, че Ким Чен-нам е починал от сърдечна недостатъчност.
БТА