Демонстранции има 35 руски града
Руската полиция задържа най-малко 500 души в 35 градове в страната през днешния пореден ден на протести с искане за освобождаване на опозиционера Алексей Навални, съобщи неправителствената организация "ОВД Инфо", цитирана от Франс прес.

Протестите започнаха в Далечния изток и Сибир в редица градове като Омск, Владивосток, Хабаровск, Новосибирск и Томск. Силите на реда са блокирали достъпа до централните части на много градове, за да попречат на демонстрантите да се съберат на тези неразрешени от властите протестни акции.

"Моята Русия е в затвора!", скандираха десетина демонстранти във Владивосток според кадри на местния клон на организацията на Навални.

"Този път сме малко, защото полицията и силите за борба с безредици бяха блокирали площада предварително. Но както виждате, никой не се страхува!", каза 25-годишният демонстрант Андрей.
 

БТА


В Новосибирск, третото по големина руско населено място, организацията на Навални съобщи за близо 10 000 протестиращи.

В Москва се очаква привържениците на Навални да се съберат по обяд пред сградата на руските служби за сигурност на площад "Лубянка". Властите, които определят тези демонстрации като неразрешени, предвиждат да ограничат достъпа до редица улици и да затворят седем метростанции.

Общината също обяви, че ресторантите и магазините в центъра на столицата днес ще останат затворени и че маршрутите на автобусите ще бъдат променени.

Още от сутринта столичната полиция започна да задържа възможни участници в протестната акция в центъра на Москва, предаде ТАСС. Сред задържаните има чуждестранен гражданин. В социалните мрежи се разпространяват призиви за участие в протестите.

Вчера в подобни протести взеха участие десетки хиляди руснаци из цялата страна. Над 4000 души бяха задържани и бяха открити двайсетина наказателни производства.
БТА