Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty
Специалисти от няколко национални института направиха нови, по-точни измервания на Млечния път, които показаха колко масивна е нашата галактика - тя е 890 милиарда пъти по-голяма от Слънцето, съобщи в. "Мейл он сънди".

Масата на Млечния път се равнява на около 296 квадрилиона земни маси. 93% от нея се дължи на тъмна материя. Широчината на нашата галактика е 256 000 светлинни години.

Учени наблюдаваха необяснима ярка светлина в центъра на Млечния път

Макар масата на Млечния път да е изчислявана и преди, сегашното изследване е по-точно. Обикновено галактиките се измерват, като се изчислява движението на звездите в тях. Това дава идея как гравитацията се отразява на звездите и така се определя масата. В нашата галактика този метод не е точен, защото звездите са замъглени от околни газове и друг материал. Освен това Слънчевата система непрекъснато се движи и изчисленията на относителни обекти са по-трудни.

Астрономи откриха следи от загадъчен обект в Млечния път

Учените, сред които от Имперския колеж в Лондон, са разработили специални модели, с помощта на които може да се предвиди движението на газ и звезди. Орбиталната скорост на тези обекти показва гравитационните сили и в резултат на това - масата на галактиката.
БТА