В Севница не крият гордостта си, че Мелания е отраснала в града
В Севница не крият гордостта си, че Мелания е отраснала в града / getty images
Издигнаха нова статуя на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, родена като Мелания Кнавс в словенския град Нове место, тогава в разпадналата се Югославия. Тя замества предишната дървена статуя, която бе изгорена от неизвестни подпалвачи малко след като бе открита миналата година край град Севница, където Мелания е отраснала, припомни Би Би Си.
 

В Севница не крият гордостта си, че Мелания е отраснала в града
getty images

В Словения някои обявиха оригиналното творение като „позор“, като дори го сравниха със „Смърфиета“, тъй като нямало прилика със съпругата на Тръмп.
Под новата статуя има табела, на която тя се посвещава на „вечната памет за паметника на Мелания, който бе на това място“.
 

В Севница не крият гордостта си, че Мелания е отраснала в града
getty images

Предприемчивите жители на Севница продават различни продукти с лика на Мелания на туристите, които се стичат тук

Американският скулптор Брад Дауни поръча оригиналната статуя, създадена от ствола на дърво от словенския занаятчия Алес Жупевц. Мелания бе в синьо, цвета на палтото й при встъпването в длъжност на Тръмп. Нужно е голямо въображение, за да се съзре някаква, макар и малка, прилика между лицето на Смърфиета и реалната г-жа Тръмп.

Статуята бе подпалена навръх националния празник на САЩ 4 юли. Дървена фигура на Доналд Тръмп също изникна в Севница миналата година. Високата почти 8 м статуя също бе подпалена от неизвестни през януари тази година.