/ iStock/Getty Images
Някои ученици в град Ню Йорк днес отново се върнаха на училище след седмици на затворени училища заради коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Русия и САЩ с рекорден брой новозаразени (ВИДЕО)

Подновени бяха присъствените занятия за децата в предучилищна възраст, децата в детските градини и децата от пети клас, чиито родители са избрали те да учат по смесена система, съчетаваща онлайн обучението и присъствените часове. От четвъртък в училище ще се върнат и учениците със специални потребности от по-горни класове.

Учениците в средните училища и в гимназиите ще продължат да учат дистанционно поне до края на ученическата ваканция за празниците в края на годината.

На 18 ноември кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви, че всички общински училища се затварят заради увеличаването на случаите на зараза с коронавируса. Тогава градът прехвърли прага от 3 процента тестове с положителен резултат от общо всички извършени тестове за 7-дневен период. Сега процентът е дори по-висок - 5 процента, но кметът Де Блазио заяви, че е безопасно да се отворят някои училища при по-строги протоколите за тестване на учениците и персонала. Мотивите на кмета бяха, че малко случаи на зараза са свързани със самите училища.

САЩ достигнаха нов рекорд от близо 228 000 новозаразени за ден

"Нашите училища са много по-безопасни отколкото много други места в Ню Йорк", подчерта Де Блазио. "Така че аз наистина мисля, че всеки в училищата може да се чувства в безопасност, защото много мерки се прилагат, за да бъдат защитени всички", каза той.
БТА